Centrum voor Trainingsadvies, kortweg CvTA, ontstond in 2004.

Piet Van Bastelaere verliet toen Mensana, sportmedische centrum in Sijsele, waar hij tot op dat moment “verantwoordelijke sport” was, belast met het afnemen van de inspanningstesten, maar vooral ook met het verzorgen van trainingsadvies aan duursporters, wielrenners vooral, maar ook afstandslopers, triatleten, en ook skeelers.

CvTA werd een zelfstandig bedrijf dat zich sinds dan richt op het testen en advies geven aan duursporters.

CvTA staat voor wetenschappelijk gefundeerd trainingsadvies, waarbij de lactaattest de basis is van het trainingsadvies. De eerste testen werden door ons reeds afgenomen lang voor 2004. Onze eerste ervaring met lactaattesten dateert van onze studietijd, en zelfs onze licentiaatsverhandeling (“thesis”) had de lactaattest als onderwerp. Op dat moment konden lactaatbepalingen enkel gedaan worden met heel dure labotoestellen. Pas toen eind de jaren ’90 de eerste draagbare toestelletjes op de markt kwamen was het voor trainers mogelijk om zelf de testen van zijn/haar atleten uit te voeren.
Ook dan gebeurde dit maar zelden, omdat heel weinig trainers hiervoor de nodige kennis en wetenschappelijke achtergrond bezaten.

Onze eerste testen waren bij atleten, halve fond en fond, maar heel snel maakten we ook de overstap naar triatlon, en uiteindelijk wielrennen en skeeleren. Op dat moment, 1995, was er op vlak van testen en trainingsbegeleiding in wielrennen, zelfs op topniveau, nauwelijks sprake.
We startten met enkele nieuwelingen, en de groep werd geleidelijk groter en groter. De nieuwelingen werden junior, belofte, en uiteindelijk konden de besten van hen overstappen naar de profs. We kunnen, zonder overdrijven, stellen dat we sinds dan duizenden testen hebben afgenomen, verwerkt, geïnterpreteerd, en omgezet in trainingsadvies.

Momenteel bestaat het grootste deel van ons cliënteel nog steeds uit wielrenners, jonge ambitieuze renners, die via een goede begeleiding willen groeien naar hun topniveau.
Maar ook afstandslopers, triatleten, en skeelers worden nog steeds door ons begeleid.

En, niet te vergeten, heel wat recreatieve sporters. Veel recreanten hebben via CvTA de stap gezet naar hun eerste marathon, of, hebben zich voorbereid op hun eerste triatlon, de “Marmotte”, de beklimming van de Ventoux, of zoveel meer….
Back to Top